We laten je zien hoe je je geweldig kunt voelen door meer alkalische keuzes te maken
Velen van ons hebben niet meer zoveel nagedacht over zuren en basen sinds we lakmoespapiertjes in oplossingen doopten tijdens de natuurkundelessen op school. Hopelijk heb je goed opgelet tijdens die lessen, want het is tijd om opnieuw naar de pH-waarden te kijken en te begrijpen waarom ze zo belangrijk zijn voor onze gezondheid.
Zoals je misschien nog weet, is pH een maat voor hoe zuur of basisch iets is. Voor ons lichaam is de pH-balans essentieel. Ons bloed moet op een licht basisch niveau blijven en we kunnen het helpen in balans te blijven door ervoor te zorgen dat we meer basenvormend voedsel en minder zuurvormend voedsel eten.
Je denkt misschien: “Simpel, ik sla die citroentwist in mijn martini wel over”, maar zuurvormende voedingsmiddelen werken zo niet. Citroenen zijn zuur omdat ze citroenzuur bevatten, maar onze nieren zijn de echte beoordelaars als het gaat om de vraag of de voedingsstoffen in ons voedsel zuur of basisch zijn. Wanneer voedingsstoffen in voedsel hun weg vinden naar onze nieren, produceren ze ammonium (wat zuur is) of bicarbonaat (alkalisch). Dit is het interessante gedeelte: Vis, vlees, kaas, eieren en granen worden allemaal als zuur beschouwd. Groenten, fruit, kruiden, noten en zaden worden als alkalisch beschouwd, dus misschien moet je nog eens goed nadenken over die citroen.
Het is niet alleen het voedsel dat we eten dat de pH-balans van ons bloed beïnvloedt. Naast voeding kunnen stressniveaus en overmatige lichaamsbeweging (ja, lichaamsbeweging) het zuurniveau in je lichaam verhogen.
Wat betekent een verstoorde pH-balans voor onze gezondheid en ons welzijn?
Als we zuurvormend voedsel eten, moet ons lichaam alkalinerijke mineralen vrijmaken om alles weer in balans te brengen. Als we onszelf voeden met voldoende basenvormend voedsel, dan haalt het lichaam die mineralen gewoon uit onze voeding. Maar als dat niet het geval is, haalt ons lichaam deze mineralen (calcium, fosfor en magnesium) waar het ze kan vinden: onze botten, tanden en organen. De grootste zorg is dat dit de gezondheid van onze botten en ons immuunsysteem aantast en ons kwetsbaarder maakt voor virussen en ziekten.
Tips & Hints: Wat kunnen we doen om onze pH in balans te houden?
Stap weg van zuurvormend voedsel: Begin met het introduceren van meer schoon, onbewerkt en “levend” voedsel dat van nature alkalisch-vormend is. Hier zijn tien voedingsmiddelen die je moet eten en vermijden:
Eet:
- Avocado’s (1 per dag! Ze zijn geweldig!)
- Donkere bladgroenten
- Kruiden
- Mango’s
- Waterkers
- Selderij
- Zeewier
- Citroenen
- Watermeloen
- Notenboter (behalve pinda)

Vermijd:
- Bewerkt vlees (bijv. bacon, worstjes)
- Kaas
- Kunstmatige zoetstoffen
- Witte suiker
- Brood
- Hoge fructose maïssiroop
- Frisdrank
- Vruchtensap uit concentraat
- Margarine
- Pindakaas
Minder koolhydraten: Verminder je afhankelijkheid van koolhydraten voor energie en kijk in plaats daarvan naar gezonde vetten, wat de favoriete en meest gemakkelijk te gebruiken energiebron voor het lichaam is.
Wees geen perfectionist, maar ga tot het uiterste: Waarom probeer je niet een maand lang “extreem” alkalinerijk voedsel te eten om je lichaam weer in balans te krijgen? Begin daarna met het herintroduceren van wat “favoriete” voedingsmiddelen. Als algemene regel geldt: streef naar 80% succes: niemand is perfect.
Het zal gemakkelijker worden: Onthoud dat het maken van de verandering in het begin moeilijk zal zijn, maar zodra het lichaam een verschuiving heeft gemaakt weg van de cyclus van zuur, suiker en geraffineerde koolhydraten zul je dingen makkelijker gaan vinden.
Houd de voedingsstoffen binnen: Probeer waar mogelijk je voedsel te stomen of rauw te eten om een hoog niveau van voedingsstoffen te behouden.
Onze favoriete manieren om ervoor te zorgen dat we alkalisch blijven:
Als je niet zeker weet waar je moet beginnen, hebben we een lijst met “helpers” samengesteld. Dit zijn enkele kleine dingen die je kunt veranderen of opnemen in je dagelijkse routine om ervoor te zorgen dat je pH-balans in balans is.
Een ochtendbrouwsel: Geniet van een alkaliserend ochtendbrouwsel dat het systeem doorspoelt. Als je wakker wordt knijp je een halve ongewassen biologische citroen in een glas half kokend, half koud water. Probeer 30 minuten na het drinken niets te eten.
Een ander soort shot: Doe eens gek met een shot rauwe appelciderazijn. Meng twee theelepels in een glas water en klop het achterover. Drink er een na je ochtendcitroenwater en nog een 30 minuten voordat je gaat lunchen of dineren.
Tarwegras: Koop zakjes tarwegras in poedervorm. Neem het liefst 1-2 zakjes per dag met water (een in de ochtend en een tijdens de lunch). Vers geperst tarwegras is nog beter als je de scherpe smaak kunt verdragen.
Groene Smoothies: Een van onze favoriete manieren om aan onze alkalines te nippen. Ga voor 70% groente en geef de smaak een boost met een appel of ander fruit met een laag of gemiddeld suikergehalte.
Laat het bloed pompen: Geniet van wat aerobe lichaamsbeweging in de buitenlucht. Streef naar minstens 30 minuten (hardlopen is het beste, bouw het geleidelijk op. Om de dag is ideaal, of probeer het om de drie dagen als je dat niet voor elkaar krijgt. Als je aan krachttraining doet, bouw het dan geleidelijk op en vermijd overmatige spierpijn.